Veritabanı Nedir?

By | 10/08/2022

Veritabanının ne olduğunu anlamak için verinin ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Veri Nedir ? Veri işimize bir şekilde yarayacağını düşündüğümüz bilgidir. Adınız, TCKN numaranız, yaşınız vs hepsi birer veridir. Bir resim veya dökümanın da kendisi birer veri olabilir.

Biriktirilen veriler teknolojinin de ilerlemesi ile hayatımızda çok daha fazla öneme sahip olmaktadır. İleriye dönük birçok karar bu verilere bakılarak alınmaktadır.

Bu verilerin sistematik olarak oluşturduğu topluluğa ise veritabanı denmektedir. Veritabanları verilerin depolanmasını ve güncellenmesini desteklemektedir. Ayrıca veritabanları depolanan verilerin yönetilmesini de kolaylaştırmaktadır. Bir telefon rehberi aslında bir veritabanıdır. İçindeki isimler sırayla tutulmuştur. Bu durum istediğiniz numarayı bulmanıza yardımcı olmaktadır.

Microsoft Excel’i örnek alalım. Excel’de basit anlamda bir veritabanıdır. Tabloları, tablolarında satır ve sütünları vardır. Bunlar içinde tuttuğunuz veri ile işlem yapmayı, onların daha anlaşılır olmasını kolaylaştırır. Microsoft Access’te Excel’in veritabanı anlamında daha üst bir versiyonudur.

Verilerin kullanımının artması ile veritabanı’nın önemi de buna bağlı olarak artmaktadır. Daha fazla veriyi tutacağımız ve bunlarla çok daha fazla işlem yapacağımız durumlarda ise daha ileri veritabanı yazılımlarını kullanmak en iyi seçenektir.

Vakit ayırdığınız için teşekkürler bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🙂