
Küresel iş pazarında, her işletmenin kendi sektöründe hedefleri vardır. Şirketlerin çoğu ilk kurulduklarında kendi işlerini basit uygulamalar ile yönetebilirler. Fakat işler büyüdüğünde kritik iş süreçlerini düzene sokabilecek ve çalışanlar ile genel organizasyon arasında daha doğru, hızlı ve sorunsuz etkileşimler sağlayabilecek bir sisteme ihtiyaç duyarlar. ERP sistemleri işte burada devreye girer ve işletmelerin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak sağlam bir organizasyon oluşturur.
ERP Nedir ?
İlk önce ERP ‘nin açılımından başlayalım. ERP, “Enterprise Resource Planning” yani “Kurumsal Kaynak Planlaması” ‘nın kısaltmasıdır.
ERP, şirketlerin kendi işlerinin tüm yönlerini tek bir arayüzle yönetmelerine imkan sağlayan bir çözümdür. Bu çözüm kendi içlerinde bağımsız ama birbirleriyle entegre olmuş farklı modüllerin birleşiminden oluşmaktadır.
Bunun anlamı, bir şirketin içindeki tüm departmanlardan gelen bilgiler toplanır ve bir departman kendi ihtiyaçlarına hizmet edebilecek diğer departmanlardan gelen bu bilgileri kullanır. ERP tüm bu süreci tek bir sistem çatısı altında yapılmasına olanak sağlayan bir dizi iş yazılımı aracıdır. Bilgiyi sağlayan ve süreçleri entegre eden bu ERP köprüsü, tüm işlemlerin verimliliğini ve etkinliğini artırır.
ERP yazılımları ilk olarak üretim sektöründeki büyük ve kurumsal şirketler için tasarlanmış olsalar da, günümüzde çoğu sektördeki küçük ve orta ölçekli işletmeler için de ERP çözümleri oluşturulmuştur. Bu şirketler de kendi iş süreçlerinin otomatikleştirilmesi için ERP sistemlerinden yararlanırlar.

ERP Yazılımını Kimler Kullanır ?
ERP yazılımları geleneksel olarak büyük ve kurumsal işletmeler için yaratılmıştır, çünkü bu şirketler farklı verilere ve farklı ihtiyaçlara sahip birden çok departmanı kendi bünyelerinde barındırırlar. Bununla birlikte, ERP yazılımları, iş süreçlerini otomatikleştirmeye yardımcı olmak için küçük ve orta ölçekli işletmeleri de hedeflerler. Küçük firmalara satılan ERP yazılımları daha temel modülleri barındırırlar. Bunlara örnek olarak finans, müşteri yönetimi, satın alma gösterilebilir.
Vakit ayırdığınız için teşekkürler bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🙂