Yapay Zeka Nedir?

By | 07/06/2022

Yapay zeka ilk defa 1956 yılında İngiltere’de New Hampshire’da bulunmakta olan “Dartmouth College” yerinde yapılan konferansta adından bahsetti ve daha sonra gelişmelere uğradı. Yapay zeka, makineler tarafından algılanıp gösterilen, matematik ve mantıksal yollar ile insani becerilerin simüle edilmiş hali olarak tanımlanabilir. Aslında birçok alana hizmet eder. İnsansı robotlar, ev robotları, sanayi robotları gibi birçok alan da yapay zeka karşımıza çıkmaktadır.

Yapay zekayı yapan bilgisayar sistemi, mevcut verilerinde belirli kalıplara dayalı olarak tahminlerde bulunur ve işlemler yapar. Daha sonra her hata kaydedilir ve bu hataları tekrar yapmamak şartıyla başka tahminlerde bulunulur. Böylece daha doğru tahmin ve işlemler gerçekleşmiş olur. Gelişmiş bir yapay zeka, yeni bilgileri ve işlevleri daha hızlı kavrayabilen, işleyebilmesi doğru olandır. Örneğin görüntü tanıma, parmak izi tanıma, sürücüsüz araç gibi niteliklerde hızlı ve daha doğru işlevlikten dolayı daha başarılı olur.

Yapay zekanın amacı aslında insan zekasının yapabildiği her şeyi makinaya uygun hale getirip bu makinaların insansı zekaya sahip düzeye ulaşmasını sağlamaktır. Kısacası yapay zeka, insan zekasını taklit eden ve topladığı bilgilere göre doğruyu bulan, duyguları ve empati gücü olmayan sistem veya makinalara denilir.

Yapay Zeka’nın Sağladığı Faydalar
⦁ Yeni işler oluşturarak ekonomiyi güçlendirir.
⦁ Tıpta gelişim sağlanır.
⦁ Yaşam biçimini geliştirir.
⦁ Kontrolü elde tutar.
⦁ Verimlilik konusunda artış sağlaması gibi birçok önemli fayda sağlar.

Yapay Zeka’nın Verdiği Zararlar

⦁ Kötü insanlarca ele geçirildikten sonra görevi dışında kullanılması,
⦁ Eğer sayısı dengelenemezse ciddi anlamda işsizlik,
⦁ Dolandırıcılık, sahtecilik… gibi zararlarını da ele alarak aslında her şeyin olduğu gibi yapay zekanın da abartılmadan, dozunda ve ihtiyaca göre şekillenmesi gerekir. Aksi takdirde sonu alınamaz bir kaos bizi bekliyor olacaktır.
Yapay zekaya örnek olabilecek bir sürü yapı vardır. Örneğin “Google Haritalar, Yüz Algılama ve Tanıma, Dijital Asistanlar…” gibi yapıları aslında günümüzde hep kullandığımız, ihtiyaca göre şekillenmiş etkenlerdir.

Vakit ayırdığınız için teşekkürler bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🙂